​איך מגדלים מחמצת שאור?

נכתב ע"י עפר שטינבך, פת שטינבך - מאפיה חשמלית 

הוראות גידול לחיית המחמד של המקרר:
די קל לגדל מחמצת. קחו כמות כמעט שווה של מים וקמח (כוסמין/חיטה/מלא/שיפון וכו'). השתמשו במשקל. על כל 100 גרם קמח שימו 120 גרם מים. (אני עובד עם מחמצת ביחס כזה, אבל יש שעובדים עם יחס של 1:1). מערבבים היטב ומשאירים על השיש למשך 24 שעות מכוסה בבד לח. אם הבד מתייבש מרטיבים למצב לח.
לאחר 24 שעות ראשונות מערבבים ומוסיפים 50% קמח ומים.
ביום הראשון שמים סה"כ 220 גרם. ביום השני מוסיפים בערך 110 גרם (55 גרם קמח ומים בהתאמה). שוב מכסים בבד לח עד למחרת.
ככה חוזרים על התהליך כארבעה ימים. בימים השני והשלישי כבר יעלו בועות - סימן שהשמרים מתחילים להתפתח בתערובת. אחרי ארבעה ימים המחמצת כבר טובה לעבודה.
בכל פעם משתמשים רק במחצית הכמות שקיימת, ז"א תמיד משאירים כ-50% מהחומר. השתמשו בחצי כמות ואז השלימו שוב כמו בהתחלה, רק שזה חד יומי.
ז"א מספיק להשאיר לילה בחוץ אחרי שאתם מוסיפים קמח ומים ואז להחזיר למקרר. ביום-יום אם אתם לא משתמשים במחמצת אחסנו אותה בכלי סגור במקרר ו"האכילו" אותה כל חמישה ימים: להאכיל אותה אומר לתת לה להתאושש כמה שעות על השיש, לשפוך חצי ולהשלים שוב עם קמח ומים.
סמיכות המחמצת צריכה להיות כמו טחינה מוכנה - אבל טיפה דלילה יותר.

לחץ כאן לאלבום תמונות שמסביר את הנ"ל.

לוגו הטחנות הגדולות של ארץ ישראל

הטחנות הגדולות של א"י, חיפה 

סודות אפייה