לחמניות מקמח כפרי

מירי ארזי, מתוקה

אפייה: 13-12 דקות, תנור מחומם מראש ל-180 מעלות

חומרים‭

600 מ"ל מים קרים

50 גרם שמרים טריים

50 גרם משפר אפייה

1 ק"ג קמח כפרי מתוצרת הטחנות הגדולות של א"י

100 גרם סילאן 100% טבעי

100 גרם סוכר חום

50 גרם שמן זית

30 גרם מלח דק

לקישוט

גרעיני חמנייה/ גרעיני דלעת/ שומשום/ פרג

אופן ההכנה

יוצקים מים קרים לקערת מיקסר עם וו לישה. מוסיפים שמרים ומשפר אפייה ומערבבים קלות.

מוסיפים לקערה את הקמח, הסוכר, הסילאן, המלח והשמן ולשים במשך כ-7 דקות, עד לקבלת בצק אלסטי. במידה והבצק קשה, ניתן להוסיף מעט מים. מניחים את הבצק על השיש ולשים בידיים.

מעבירים את הבצק לקערה גדולה ונקייה, עוטפים בשקית ניילון גדולה ומניחים להתפחה ראשונה של חצי שעה.

אחרי ההתפחה מוציאים מהבצק את האוויר (על ידי "בוקסים" או על ידי קיפול) ומעבירים שוב לקערה להתפחה שנייה של חצי שעה והוצאת אוויר.

התפחה שלישית - שוב בקערה, ואחריה מחלקים את הבצק ללחמניות. חוזרים על הפעולה פעם נוספת, כך שבסופו של דבר הבצק "נח" בסך הכל שעה וחצי.

מעבירים את הבצק לשיש ורק אם דביק זורים מעט קמח על השיש.

מחלקים את הבצק ליחידות של 100 גרם כל אחת ויוצרים כדור או כל צורה שאוהבים.

מניחים את הלחמניות בתבנית (יש להקפיד על רווח בין לחמנייה אחת לשנייה), מקמחים קלות ועוטפים בשקית גדולה. מתפיחים כ-45 דקות, תלוי כמובן בטמפרטורה של החדר.

מרססים קלות במים (על ידי שפריצר עציצים), זורים תבלינים או גרעינים שונים על פי הטעם (מי שאוהב קראסט קשה מאוד, ירסס שוב לפני הוספת התבלינים) ומכניסים לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות ואופים כ-13-12 דקות (אין לפתוח את התנור בחמש הדקות הראשונות).

טיפ - מכיוון שאין חומרים משמרים, מומלץ להקפיא את הלחמניות ולהפשיר בעת הצורך. 

צילום: דרור הופמן

לוגו הטחנות הגדולות של ארץ ישראל

הטחנות הגדולות של א"י, חיפה 

לחמים