גאלט אפרסמונים (ושזיפים), עם קמח חיטה מלא 100%

ליאורוש (ליאור משיח)

אפייה: תנור מחומם ל-190 מעלות, כ-30 דקות

לבצק

110 גר' חמאה רכה בטמפ' החדר

250 גר' קמח חיטה מלא 100% מתוצרת הטחנות‭ ‬הגדולות‭ ‬של‭ ‬א‭"‬י

1/2 כפית מלח דק

1/2 כף סוכר מתוצרת הטחנות‭ ‬הגדולות‭ ‬של‭ ‬א‭"‬י

130 גר' חמאה קרה בקוביות

80-100 מ"ל מים קרים

למלית

3 אפרסמונים, ניתן להחליף את חלקם אם רוצים בשזיפים

1/2 כוס פיסטוקים קלופים

חמאה חומה מ-100 גר' חמאה - הוראות הכנה בסוף המתכון (:

1 ביצה טרופה להברשה

2 כפות סוכר חום דמררה

קורט מלח מאלדון או מלח ים אטלנטי

לגלייז מייפל וקינמון

100 גר' אבקת סוכר

1/2 כפית קינמון טחון

70 גר' סירופ מייפל אמיתי

אופן‭ ‬ההכנה‭

מכינים את הבצק

במיקסר עם וו גיטרה, מעבדים את הקמח, מלח, סוכר וחמאה קרה בקוביות, עד שמתקבלת תערובת פירורית מאוד, וחתיכות החמאה בגודל של עדשים.

מוסיפים לאט לאט את המים, 2-1 כפות בכל פעם. שימו לב, יכול להיות שלא צריך את כל המים. אנחנו רוצים לקבל בצק שאינו יבש מדי ואינו רטוב.

כשהבצק מוכן, מוציאים מהמיקסר, יוצרים פיתה ועוטפים היטב בניילון נצמד.

מקררים 30-15 דקות.

בינתיים מכינים חמאה חומה, ומניחים לה להתקרר קצת.

מחממים תנור ל-190 מעלות.

 

פורסים את האפרסמונים

ראשית חוצים אותם ומורידים את העלים, לאחר מכן, פורסים כל חצי לפרוסות בעובי 1/2 ס"מ.

אחרי שהבצק התקרר, מרדדים אותו בין שני ניירות אפייה מקומחים קלות לעובי של כ-1/2 ס"מ.

מסירים את נייר האפייה העליון, ומושכים את נייר האפייה התחתון שעליו מונח הבצק, על מגש אפייה.

מברישים ביצה טרופה על שולי הבצק, ומתחילים למלא מהם פנימה. כלומר, שומרים כל הזמן על שוליים של 3-2 ס"מ.

מתחילים עם האפרסמונים, מפזרים בצורה אחידה אבל לא מסודרת בהכרח.

מורחים קצת מהחמאה החומה שתעזור להדביק את הפיסטוקים למקום.

מפזרים פיסטוקים בכמות שאוהבים.

מפזרים את שארית החמאה החומה מלמעלה.

 

מקפלים את השוליים 

נעזרים בנייר האפייה, מקפלים חתיכת בצק, מברישים על החתיכה המקופלת ביצה, וממשיכים לקיפול הבא. מקפלים בצורה חופפת עד שמסיימים "לעטוף" את הגאלט במסגרת בצקית.

מברישים את מסגרת הגאלט, ובוזקים עליה סוכר חום בהיר וקצת מלח מאלדון או מלח ים אטלנטי.

אופים בתנור שחומם מראש ל-190 מעלות כחצי שעה עד שהבצק משחים קלות והמלית מבעבעת מאוד.

מוציאים מהתנור ומניחים להתקרר כמה דקות.

 

מכינים את הגלייז

בקערית עם כף או לקקן קטן, מערבבים היטב את אבקת הסוכר, הקינמון והמייפל לקבלת גלייז סמיך אך נוזלי.

מזלפים את הגלייז מעל הגאלט.

מכינים שתייה חמה וחורפית ואוכלים!

 

חמאה חומה

ליאורוש (ליאור משיח)
חומרים

100 גר' חמאה

אופן ההכנה

בסיר קטן, מבשלים את החמאה עד שמוצקי השומן הופכים חומים, וריח אגוזי ממלא את המטבח.

לוגו הטחנות הגדולות של ארץ ישראל

הטחנות הגדולות של א"י, חיפה 

ט

צילום: מנחם גרייבסקי