לחמניות עלים ירוקים וגבינות
סער מור, מחשבות על לחם
אפייה: תנור מחומם ל-180 מעלות טורבו עד להשחמה
חומרים
400 גרם (2.5 כוסות + 2 כפות) קמח לחם לבן מועשר מתוצרת הטחנות הגדולות של א"י
100 גרם (כוס פחות 2 כפות) קמח חיטה כפרי הסדרה הבריאה מתוצרת הטחנות הגדולות של א"י
200 מ"ל (כוס פחות 2 כפות) מים קרים
165 מ"ל (3/4 כוס) חלב קר
35 גרם (1 כף גדושה) דבש
10 גרם (1 כף) שמרים יבשים או 30 גרם שמרים טריים
11 גרם (2 כפיות שטוחות) מלח גס, טחון דק
70 גרם תערובת עלים: מנגולד, תרד טרי, קייל, פטרוזליה, תימין וכו'. ניתן לשלב כל עלים שאוהבים.
50 גרם גבינת קשקבל מגורדת גס של משק יעקבס
50 גרם בייבי מוצרלה של משק יעקבס
30 גרם שקדים שלמים, קלויים וקצוצים קלות
מעט מלח גס
קורט פלפל שחור
אופן ההכנה
בקערה רחבה מערבבים את הקמחים ואת השמרים.
מוזגים לקערת המיקסר את המים הקרים, החלב ודבש.
מוסיפים את הקמחים לקערת המיקסר מעל הנוזלים.
לשים את הבצק עם וו לישה במהירות 1 במשך 5 דקות.
עוצרים את המיקסר, מוסיפים את המלח ומפעילים במהירות 2 במשך 7-5 דקות, עד שמתקבל בצק אלסטי וחלק שנאסף על וו הלישה.
מוציאים את הבצק מקערת המיקסר למשטח, לשים ידנית מעט כדי לחוש את הבצק, מכדררים את הבצק ומניחים לתפיחה ראשונה בקערה רחבה מכוסה היטב, במשך 60 דקות.
מכינים את מלית העלים: שוטפים היטב את העלים ומייבשים היטב, מורידים את הגבעולים הגסים ומניחים אותם בקערית. גוזרים את העלים לחתיכות גסות.
חותכים את כדורי הבייבי מוצרלה לחצאים. מערבבים את הגבינות והשקדים הקלויים עם העלים. ממש לפני שילוב תערובת העלים בבצק מתבלים את התערובת עם מעט מלח גס ופלפל שחור.
בתום התפיחה, מוציאים את הבצק למשטח עבודה מקומח בשכבה דקיקה של קמח ומשטחים אותו בעדינות עם כף היד. משלבים בלישה ידנית ועם קצות האצבעות את תערובת העלים, הגבינות והשקדים לתוך הבצק. אין צורך בפיזור אחיד של התוספות בתוך הבצק. במידה ורוצים, ניתן להגדיל את כמות העלים והגבינות בלחמניות.
מטרת שילוב התוספות בצורה זו היא ליצור "גושים" של תוספות בתוך הבצק ואין בעיה שחלקן יבצבצו מבעד הבצק.
בסיום שילוב התוספות בבצק מחזירים את הבצק לקערה, משאירים את הבצק לתפוח לעוד כחצי שעה כשהוא מכוסה היטב עם ניילון גדול.
מוציאים את הבצק למשטח העבודה, משמנים את הידיים עם מעט שמן זית וחותכים מהבצק "בחניקה" (כמו בהכנת ספינג') כדורי בצק בגודל כדור טניס קטן.
מפזרים דורום גס או סולת על ניירות אפייה. מכדררים את חתיכות הבצק, משתדלים להכניס חלק גדול מהתוספות לתוך הבצק ומניחים אותן במרווחים ע״ג נייר האפייה. מורחים כל כדור במעט שמן זית ומכסים בניילון. מתפיחים את הכדורים למשך 40 דקות.
מחממים מראש את התנור לטמפרטורה של 200 מעלות, עם משטח אפייה/אבן אפייה בפנים כדי שיתחממו עם התנור. ממקמים את המשטח/אבן האפייה בגובה שליש מתחתית התנור. מכניסים קערית עם מים רותחים לתנור לפני הכנסת הלחמניות לתנור.
לאחר שהלחמניות תפחו במשך 40 דקות, מפזרים על כל לחמנייה גבינת קשקבל מגורדת גס וכמה גבישי מלח גס.
מחליקים את הלחמניות עם נייר האפייה, בעזרת מרדה או קרש עץ שטוח אל משטח האפייה שחומם מראש.
אופים את הלחמניות במשך כ-10 דקות, מוציאים את קערית המים מהתנור וממשיכים לאפות 15-10 דקות נוספות, עד שהלחמניות מזהיבות-משחימות באופן אחיד. מצננים על גבי רשת מוגבהת.
הלחמניות במיטבן כשהצטננו מעט.
ניתן להכין מראש ולהגיש מיד לאחר חימום קצר (מס' דקות) בתנור בחום של 160 מעלות.
במידה ורוצים ניתן להגדיל את כמות העלים והגבינות בלחמניות.
מומלץ להכין כמות כפולה מראש...
כלים: דנה לוי, חורחה
הטחנות הגדולות של א"י, חיפה
צילום: מנחם גרייבסקי