סופגניות בראוניס מקמח כוסמין מלא 100%

אפייה: תבנית מרובעת 20 ס"מ, 45 דקות, תנור מחומם ל-150 מעלות,
24 סופגניות

חומרים לבראוניס‭

חמאה רכה לציפוי התבנית
קמח לציפוי התבנית
63 גרם (1/2 כוס) קמח כוסמין מלא 100% בטחינה דקה במיוחד, הסדרה הבריאה, מתוצרת הטחנות‭ ‬הגדולות‭ ‬של‭ ‬א‭"‬י
175 גרם (1+1/4 כוסות) קקאו איכותי
1/2 כפית מלח
4 ביצים
200 גרם (1 כוס) סוכר מתוצרת הטחנות‭ ‬הגדולות‭ ‬של‭ ‬א‭"‬י
240 גרם (1 כוס דחוסה) סוכר חום
240 גרם חמאה מומסת
2 כפיות תמצית וניל

חומרים לבלילת הטיגון

210 גר' (1+1/2 כוסות) קמח כוסמין לבן מתוצרת הטחנות‭ ‬הגדולות‭ ‬של‭ ‬א‭"‬י 
2 כפיות אבקת אפייה
50 גר' (1/4 כוס) סוכר מתוצרת הטחנות‭ ‬הגדולות‭ ‬של‭ ‬א‭"‬י
1 כפית תמצית וניל
2 ביצים
180 מ"ל (3/4 כוס) חלב 
שמן לטיגון

להגשה ולקישוט

גלידה לפי הטעם (לא חובה)
שוקולד מומס, רוטב קרמל (מתכונים להלן, לא חובה)
אגוזים קצוצים

אופן‭ ‬ההכנה‭

בראוניס

מחממים תנור ל-150 מעלות. משמנים תבנית מרובעת 20 ס"מ בחמאה, מקמחים ומניחים בצד.
מקציפים את הביצים היטב בקערת מערבל עם מטרפה, במהירות בינונית, עד לקבלת מרקם אוורירי ותפוח וצבע צהוב בהיר.
מוסיפים את 2 סוגי הסוכר.
מוסיפים את תמצית הוניל.
מוסיפים את קמח הכוסמין, הקקאו והמלח. מערבבים רק עד לאיחוד.
יוצקים את הבלילה לתבנית המוכנה ואופים ב-150 מעלות כ-45 דק' או עד שקיסם שננעץ יוצא מעט רטוב (הבראוניס יסיים את האפייה מחוץ לתנור).

מוציאים מהתנור ומניחים בצד לקירור מלא. כאשר העוגה התקררה לגמרי מסירים את הקצוות הקשים וחותכים אותה ל–24 פרוסות. מעצבים כל פרוסה לכדור (לא נורא אם לא מתקבל כדור מושלם). מסדרים את הכדורים על מגש מרופד בנייר אפייה ומניחים במקרר עד להכנה (ניתן להקפיא את הכדורים בשקית או במיכל אטום עד לשימוש, מפשירים לפני ההכנה).

בלילת טיגון‭

מערבבים את הקמח ואבקת האפייה בקערה קטנה. מערבבים בקערה בינונית את הביצים, הסוכר, תמצית הווניל והחלב. מצרפים את החומרים היבשים אל הרטובים ומערבבים עד לאיחוד. התערובת שתתקבל תהיה סמיכה למדי.

טיגון‭

יוצקים שמן בגובה של כ-5 ס"מ לסיר טיגון ומחממים לחום בינוני. טובלים כל כדור בראוני בבלילה עד שהוא עטוף לגמרי מכל צדדיו.
מניחים בעדינות את הבראוני העטוף בתוך השמן החם ומטגנים 40-30 שניות את הצד הראשון, הופכים וממשיכים לטגן את הצד השני כ-40-30 שניות נוספות. אם הבראוניס משחימים מהר מדי, מנמיכים מעט את האש. חוזרים על הפעולה עם שאר הכדורים.

הגשה

מניחים על צלחת הגשה עם גלידה, רוטב שוקולד או רוטב קרמל (ראו מתכונים להלן) ומגישים מיד.

הצעת הגשה

ניתן לפזר אגוזים קצוצים מעל.

טיפ

כדי לבדוק אם טמפרטורת השמן מתאימה לטיגון, הכניסו כף עץ לתוך השמן. אם סביב המקל עולות בועות קטנות – השמן בטמפרטורה הנכונה. אם הבועות גדולות – השמן חם מדי.

רוטב שוקולד ודבש

חומרים

250 מ"ל (1 מיכל) שמנת מתוקה 
150 גר' שוקולד מריר 
1 כף דבש

אופן ההכנה

מחממים בסיר קטן את השמנת המתוקה כמעט עד לרתיחה.
שוברים את השוקולד ומניחים בקערה בינונית. יוצקים את השמנת החמה מעל השוקולד ומניחים בצד ל-5 דקות.
מוסיפים כף דבש ומערבבים היטב עם מטרפה עד לקבלת רוטב חלק.

רוטב קרמל

חומרים

180 מ"ל (3/4 כוס) שמנת מתוקה 
100 גר' (1/2 כוס) סוכר מתוצרת הטחנות‭ ‬הגדולות‭ ‬של‭ ‬א‭"‬י
2 כפות (30 מ"ל) מים 
1 כפית דבש
60 גר' חמאה רכה
½ כפית תמצית וניל

אופן ההכנה

מחממים בסיר קטן את השמנת המתוקה, כמעט עד לרתיחה.
מבשלים את הסוכר, המים והדבש בסיר בינוני עמוק וכבד על להבה גבוהה, עד שהתערובת מתחילה לרתוח. מנקים את צדי הסיר בעזרת מברשת, בנקודה שבה סירופ הסוכר פוגש את הסיר, למניעת התגבשות של הקרמל. חוזרים על הפעולה פעמיים.
מבשלים את התערובת 8-6 דקות בחום גבוה מבלי לערבב, עד שצבע התערובת הופך לענברי. מנמיכים את האש ומוסיפים בעדינות ובזהירות רבה (!) את השמנת החמה לסירופ.
מערבבים את הקרמל ללא הפסקה ומוודאים שאין גושים. מסירים מהאש, מוסיפים את החמאה ואת תמצית הווניל. מערבבים היטב עד שהחמאה נמסה לגמרי. מעבירים לקערה, מכסים בניילון ומקררים מעט.
מומלץ להגיש חמים.

טיפ

ניתן לאחסן את הרוטב במקרר עד שבועיים ולחמם (בזהירות) במיקרוגל או על בן מארי עד שהרוטב חוזר להיות נוזלי.

לוגו הטחנות הגדולות של ארץ ישראל

הטחנות הגדולות של א"י, חיפה 

חגים

צילום: מנחם גרייבסקי

הכלים באדיבות אינטירה כלי בית, ירושלים